
Waar op te letten als je een auto gaat kopen in Duitsland?
“Dit jaar weer meer auto’s geïmporteerd” kopte een artikel van VWE. Importeren is populair.
Wanneer de import in dit tempo door gaat komen we dit jaar op 150.000 auto’s. Een record aantal Nederlanders heeft dus een auto in Duitsland gekocht. De reden daarvoor is duidelijk:
De auto’s zijn in Duitsland completer en goedkoper. Ook is het aanbod van jonge auto’s enorm.
Veel Nederlanders snappen bijv. niet waarom ze 695 euro afleverkosten moeten betalen, voor een auto van 6 maanden oud. In Duitsland ligt het anders; Daar betaalt u geen afleverkosten. De showrooms zijn dan wel niet zo mooi (auto’s staan vaak open en bloot op grote terreinen), maar het aanbod van zeer jonge auto’s is erg groot en de kwaliteit is hoog. Omdat Duitse dealers de auto’s in bruikleen hebben van de fabriek hoeven ze geen tonnen te investeren in een voorraad, waar u dan weer van profiteert.
Hier zijn de 7 belangrijkste stappen die je moet volgen wanneer je een auto in Duitsland wilt kopen:
- Garantie. Vraag naar garantie. Gebruikte auto’s zijn niet nieuw, je bent niet de eerste eigenaar en ze kunnen wat mankeren. Bij de meeste merkdealers in Duitsland zou ik ongezien een auto kopen. Mercedes dealers geven 2 jaar Europese garantie op hun auto’s, ook wanneer je in Nederland naar een dealer gaat helpen ze je. Een té lage prijs? Vage website? Rare bedrijfsnaam? Onbetrouwbare autoverkopers zijn vaak erg lui in het verzinnen van een bedrijfsnaam. Een combinatie van 2 letters en een koppelteken; A&D Automobielen bijv. is in 90% van de gevallen geen zuivere koffie. Ook vage foto’s op achteraf parkeerterreinen genomen wekken geen vertrouwen. Glimmende vlaggetjes en caravans? wegwezen! Let vooral ook op de reviews van een bedrijf op Mobile.de. Google de naam van het bedrijf.
- Check, check double check. Is het papierwerk in orde? Kloppen de boekjes? Is de auto Unfallfrei? Vraag of de verkoper een kopie wil sturen van al het papierwerk en let daarbij op de naam van de vorige eigenaar. Vraag of de boekjes aanwezig zijn en controleer of de stempels overeenkomen. Kloppen de stempels met de woonplaats van de laatste eigenaar? Wat voor soort eigenaar? Huurauto’s (ex-mietwagens) hebben een ander verhaal dan fabrieksauto’s (Jahreswagens). Vraag altijd naar het schadeverleden.
- BPM. Bereken van tevoren de BPM om een verrassing te voorkomen. Laat het uitrekenen van de BPM aan een expert over. Stuur de complete link naar de advertentie en wij zorgen snel en vrijblijvend voor een indicatie van de BPM.
- Keuring. Vraag om een aankoopkeuring. Dekra is een goede partij. Weigert de verkoper? Wegwezen! Wij verzorgen ook aankoopkeuringen. Maak een uitgebreide proefrit. Trek daar gerust een half uur voor uit. Rijdt op snelweg en binnenweg, pak een stukje hobbelweg mee. Maak het zo gek als je wilt. Het wordt immers JOUW auto de komende jaren.
- Onderhandel goed over de prijs. Kortingen in Duitsland zijn niet zo hoog als in Nederland, maar er is altijd onderhandelingsruimte. Kortingen van 300 euro zijn gebruikelijk op courante auto’s als de VW Golf. Op grote exclusieve auto’s ligt dat een stuk hoger. Leg een bod neer dat daar een paar honderd euro onder ligt en zeg de verkoper er over na te denken. Wees echter niet onredelijk, de auto’s in Duitsland zijn vaak scherp geprijsd en hebben een korte statijd. Wees dus bereid om in de auto te stappen en de auto op te halen wanneer de deal gesloten is.
- Betalen. Kijk of je bankrekening een spoedbetaling naar het buitenland toestaat. Pinnen van zulke bedragen is vaak erg lastig. Je kunt bij sommige banken met spoed geld overmaken naar een buitenlandse rekening. Dat duurt in veel gevallen 1 a 2 uur. Een mooie gelegenheid voor een lunch. Currywürst mit Pommes blijft mijn favoriet.
- Vervoer. In Duitsland verkopen ze export kentekenplaten. Het probleem is dat deze niet geldig zijn in Nederland en ze je een boete kunnen opleveren wanneer je bij de grens wordt aangehouden. Zorg dat je je eigen BPM aangifte altijd bij hebt. Bovendien ben je niet all-risk verzekerd. Zorg voor een partij die het vervoer regelt. Kost iets meer maar dan ben je in ieder geval verzekerd tegen schade.
Het lijkt haast te simpel voor woorden maar het blijft lastig: vertrouw op je gevoel.
Te goedkoop is altijd duurkoop!
auto importeren, auto kopen, autoimport, BPM, Duitsland, importauto
Geplaatst in BlogGetagd auto importeren, auto kopen, autoimport, BOM, Duitsland, importauto